Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Прошле године је Квебек примио две трећине тражилаца азила који су ушли преко званичних граничних прелаза и чак 95 одсто оних који су у Канаду ушли илегално. По речима министра за имиграцију Марка Милера, то је био разлог због кога је ова провинција из федералног фонда добила 750 милиона долара за азиланте.

Ово објашњење било је потребно пре свега због премијера Британске Колумбије Дејвида Ебија, који се на премијерском састанку западних провинција у Вајтхорсу, побунио да се новац углавном даје Онтарију и Квебеку, док остали добијају тек мрвице. Еби каже да се у Британску Колумбију досељава десет хиљада људи сваких четрдесетак дана, па се због недостатка стамбеног простора избеглице смештају у склоништа за бескућнике. 

Он се такође пожалио да страни студенти немају подршку која им је потребна.

Но, министар Милер објашњава да већи број људи који долази у Британску Колумбију су из економских оквира, те да они доносе капитал и порезе провинцији, што је један од разлога успеха њене привреде.

Милер је објаснио да провинције које примају више избеглица могу добити подршку федералне владе, па се то односи и на Британску Колумбију. Такође, ова провинција већ пет година није поднела ни један захтев за било какво финансирањеиз програма привремене стамбене помоћи федералне владе за тражиоце азила.

Новине Торонто

Quebec gets $750M from federal government to handle surge of temporary immigrants