Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

За вернике Српске православне цркве сутра почиње Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се после силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповед.

Пост ће почети у седмици после Тројичне недеље и празника Силаска Светог Духа на апостоле, познат је и као Апостолски и Летни пост, а завршава се 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу.

Дужина поста је различита и зависи од датума прославе Духова или Педесетнице који спада у покретне празнике повезане за Васкрс. Најдуже може да траје шест недеља и најкраће једну седмицу и један дан. 

Петровски пост спада у један од четири најважнија годишња поста које СПЦ прописује својим канонима. 

Најдужи је Велики или Часни пост који се завршава празником Васкрсења, а затим Божићни пост који такође траје више недеља и завршава се празником Христовог Рођења.

Осим Петровског, у летном периоду се поштује и Госпојински пост, пред Велику Госпојину, празник Вазнесења Богородице. Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштовању поста, а тим подвигом се постиже очишћење душе и тела.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може да се постигне само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример затим следили Богородица и апостоли.

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вере, записао је у својим поукама да је "пост гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубелости, олакшица сна".

У народу влада уверење да онај ко може да се уздржи од прекомерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дела.