Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

100% царине на кинеске аутомобиле

Сједињене америчке државе повећале су царине на увоз електричних аутомобила из Кине са 25 на 100 одсто, саопштила је званично Бела кућа. Овај потез се објашњава настојањем администрације Џоа Бајдена да ограничи увоз јефтиних производа из Кине.

Нове америчке царине неће се примењивати само на електрична возила него и на батерије и соларне панеле, полупроводнике, дизалице и неке медицинске производе као што су заштитне маске.

Нови сет царина које су у појединим случајевима подигнуте и на 100 одсто вредности робе односи се и на производе од челика и алуминијума, критичне материјале, соларне ћелије…

„Данашња одлука је одраз преданости председника Бајдена и бриге за америчке раднике. Суочени смо са непоштовањем правила конкурентности и непоштеним трговинским праксама због чега ће председник искористити све што му је на располагању да заштити америчке раднике и индустрију”, наводи се у саопштењу  Беле куће.

Бела кућа тврди да су те мере потребне јер кинеска роба преплавила светска тржишта јефтиним извозом због чега је Бајден реаговао успркос томе што настоји да стабилизује односе са Пекингом, каже је Лел Брајнард, директор Националног економског већа.

Бајден је подигао царине да би елиминисао кинеску непоштену политику и праксу у вези са трансфером технологије које настављају да оптерећују америчку трговину, штете радницима и предузећима.

„Важно је да предухитримо нови пораст кинеског извоза и њихов континуирани притисак на цене који отежавају конкурентност америчких челичана”, рекао је Бајден током посете Пенсилванији.

Илон Маск, извршни директор фабрике електричних аутомобила „Тесла”, стално упозорава да кинески произвођачи имају непоштену предност на тржишту.

Према подацима америчке владе ове мере утицаће на извоз из Кине који тренутно износи 18 милијарди долара.

После повећања такси и царина из Вашингтона очекује се одговор Пекинга, који би, према многим аналитичарима, могао да изазове и прави економски и царински рат између две највеће светске економије.

Медији

Biden sharply hikes US tariffs on an array of Chinese imports