Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Добитница Нобелове награде за књижевност 2013. године, канадска списатељица кратких прича Алис Манро, која је дуже од 60 година проучавала свакодневни живот кроз призму кратке фикције, преминула је у 93. години у дому за старе у Онтарију.

Алис Манро је боловала од деменције више од деценије. Названа је канадским Чеховом, а њено дело заснива се на формама и темама које књижевни основни правац традиционално занемарује, преноси Гардијан.

Репутација Алис Манро почела је да расте у њеним зрелијим годинама, а њене потцењене приче о наизглед обичним људима у недраматичном малом граду у Канади прикупиле су бројне међународних награда.

Манро је објавила више од десет збирки кратких прича, а Нобелову награду за књижевност добила је 2013. године.

Добитница је и награде Букер 2009, и три пута - награде Гавернор, најпрестижнијег књижевног признања у Канади.

Маргарет Атвуд ју је једном назвала „једном од главних писацa енглеске фикције нашег времена“.

Салман Ружди ју је хвалио као „мајстора форме“, док је Џонатан Френзен једном написао: „Манро је једна од неколицине писаца, неких живих, највише мртвих, које имам на уму када кажем да је књижевност моја религија.”

Рођена 1931. године у породици фармера који су гајили живину у Онтарију и који су једва преживљавали током Велике депресије, Алис Манро је отишла на универзитет захваљујући стипендији и студирала две године, пре него што се преселила у Ванкувер са својим првим мужем Џејмсом Манроом 1951. године.

Описујући себе као „домаћицу четири минус” током тог периода - морала је да тражи од мужа новац да купи намирнице - Алис Манро је писала кад год би њене ћерке спавале, држећи се кратких прича јер је било превише тешко да се концентрише на дуже форме.

Њене приче прво су објављиване у часописима, а сабране су у збирку која се појавила 1968. Њујорк тајмс их је поздравио као доказ да је кратка прича „жива и здрава у Канади“. 

Тако је почело.

У последњу збирку прича „Драги живот“ из 2012. године, укључила је четири аутобиографска дела која је назвала „првим и последњим - и најближим - стварима које имам да кажем о свом животу“.

Говорећи за Гардијан 2013. године, Манро је објаснила да је „писала личне приче целог живота“.

РТС, Гардијан

Alice Munro, acclaimed short-story writer and Nobel Prize winner, dies at 92