Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На десетине пропалестинских протестаната окупило се почетком маја испред организационог комитета Олимпијских игара Париз 2024. Они су захтевали да Израелу буде забрањено учествовање због рата у Гази.

- Иако је Олимпијском комитету требало четири дана да 2022. године предузме санкције против Русије и Белорусије због инвазије на Украјину. Ако сте искључили Русију, искључите и Израел - рекао је Николас Шашахани, потпредседник Еуропалестинске асоцијације.

Окупљени протестанти носили су палестинске заставе и натписе "Геноцид није спорт", "Нема Олимпијских игара за починитеље геноцида", "Бојкотујте Израел у Паризу".

- Мислите ли да је нормално да Русија не учествује на интернационалном догађају, а да земља која је убила много већи број цивила учествује на Олимпијским играма и то под израелском заставом? То није у реду, ужасно је - рекао је један од протестаната.

Русија тврди да су последњи потези "апсолутно у супротности са идеологијом Олимпијског покрета, а француски председник Емануел Макрон бранио је учешће израелских спортиста, тврдећи да "Израел не напада, он одговара на терористички напад", преноси "Раптли"

Олимпијске игре одржаће се у Паризу од 26. јула до 11. августа, а потом ће бити одржане и Параолимпијске од 28. августа до 8. септембра.

В. Новости, Александар Илић