Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Пре 25 годинa НАТО авиони су деветог дана агресије на Србију (СРЈ) срушили први мост - Варадински мост преко Дунава у Новом Саду. Том приликом живот је изгубио Новосађанин Олег Насов (29).

Одмах по завршетку НАТО агресије приступило се изградњи новог моста.

Крајем 1999. уклоњени су остаци старог моста и почетком 2000. године радници нишког МИН-а су даноноћно радили да би Новом Саду обезбедили нови стални мост. Отворен је септембра 2000. године, непосредно пред изборе.

На отварању је добио име „Варадинска дуга”, али касније је име промењено у Варадински мост.

Мост Краљевића Томислава грађен је од 1921. до 1928. године на локацији која је пре Првог светског рата била предвиђена за градњу сталног моста.

Заједно са мостом, пробијен је булевар којим се Нови Сад проширио до Дунава и повезао са Петроварадином. Први пут је срушен 1941. године, када га је југословенска војска минирала, касније су га Немци обновили, затим 1944. године срушили при повлачењу.

Године 1945. поново је почела градња моста. Градила га је група инжењера: Миодраг Живковић, Панта Јаковљевић и Сава Атанацковић, а добио је облик просте греде по систему челичне решетке. За рад су, како наводи РТВ, коришћени немачки заробљеници који су за награду по завршетку моста пуштени кућама.

Саграђен је у рекордном времену - за 160 дана, и био је први стални челични мост изграђен после Другог светског рата у Европи. Свечано га је пустио у саобраћај 20. јануара 1946. године маршал Тито чије је име и сам мост добио. Био је дуг 344 метра.

Крајем маја 1962. године преко њега је прешла последња железничка композиција, тако да је до рушења служио само за друмски саобраћај.

У мају 2000. железнички саобраћај кренуо је преко монтажно-демонтажног.

Овај мост обновљен је у септембру исте године, а Мост слободе у октобру 2005.

Први воз новим мостом на месту Жежељевог прешао је у априлу, а друмска возила у септембру 2018. Године

РТВ

25. ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ОЛЕГА НАСОВА Ђурић: 1. април није срећан дан за наш град