Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Свим верницима који прослављају васкрсење Христово по Грегоријанском календару 'Радио Оаза' честита Ускрс, највећи хришћански празник.

Овај најстарији хришћански празник се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову победу над смрћу и над грехом. Васкрсење Господа Исуса Христа, како се тај празник означава у календару православне цркве, односно Ускрс - Вазам у римокатоличком календару, или само Ускрс, како га именују протестантска, англиканска, лутеранска, баптистичка или друге заједнице настале реформацијом римокатоличке цркве, носи епитет најстаријег и највећег или празника над празницима, јер представља саму суштину хришћанства.

Исус Христос, Месија, који се оваплотио од Духа Светога и Дјеве Марије и постао човек, дошао је у овоземаљски живот да би својом жртвом на крсту спасио сав људски род од греха, да би, затим, ускрсењем из мртвих победио смрт која је настала као последица греха.

Без ускрсења, као највећег догађаја васељене, како то наводе теолози, сама Христова жртва не би имала никаквог смисла, а хришћанство би била само једна лепа прича.

Ускрс има вишеструки значај, поред основног - победе над смрћу, он је и нада за живот будућега века и основа за поновни Христов долазак када ће Син Божији коначно уништити Сотону - извор зла, греха и смрти.

То је уједно и најстарији хришћански празник, који се празнује још од првих времена хришћанства. У црквеном календару нема стални, фиксни датум.

Главни је покретни празник и на основу његовог датума одређује се када ће бити други покретни верски празници.

На Првом васељенском сабору, одржаном у Никеји 325. године нове ере, Црква је установила да се он празнује у прву недељу која долази иза пуног Месеца, а који се појављује после прве равнодневнице, с тим да то не може бити пре 4. априла, ни после 8. маја.

Данас овакав канонизовани принцип одређивања датума Ускрса примењују православне цркве односно цркве које су остале на ортодоксној, правоверној линији.

Римокатоличка црква је тај принцип напустила 1583. године, увела је одређене модификације у односу на принцип Никејског сабора, а то су прихватиле, тачније наследиле, протестантске заједнице.

Васкрс је празник над празницима који је основа новозаветне проповеди и вере у спасење. 

Васкршње славље је за вернике крај Великог поста, а први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају јаја у црвено. 

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена која је у Рим дошла са поруком о Васкрсењу.