Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Београдски надбискуп Ладислав Немет изјавио је данас, уочи Ускрса  да је веома важно да сачувамо обичаје и да Ускрс прославимо са својом породицом, да будемо заједно.

"Свако од нас зна шта му је слаба тачка, шта може да промени, да би било боље", рекао је Немет. Навео је да су током недеље сви фокусирани на своје послове, да су деца у школи, а да је главна ствар да будемо заједно. Међутим, за мене као свештено лице, важно је да се мало мисли и о Богу. Јуче смо се сећали смрти Исуса на крсту, данас је миран дан у католичкој цркви, ништа се не ради, али ноћас са бдењем почињемо припрему за Ускрс, који значи да је Бог у Исусу победио смрт. Значи, то је та будућност за све нас", рекао је Немет за РТС.

Подсетио је да Ускрс прати и низ обичаја, од фарбања јаја до ускршњих зеки који, како је навео, представљају слике новог живота, плодности.

Навео је и да се данас завршава пост, период који не подразумева само уздржавање од хране, него од целокопног начина живота који нам се намеће и који живимо.

"Мислим да није питање само да оставимо храну на страну, него да променимо сами себе. У једну руку ја бих рекао данас да пост без хране није ни толико тежак, чак и припада неким људима као мода. Али оно што је данас најтеже, то је оставити телефон на једно пола сата. То је огроман изазов", рекао је Немет. Додао је и да свако од нас зна шта му је слаба тачка и да ако познаје самог себе, онда зна да нешто може да промени да би било још боље.

Немет је указао и на тешко стање у ком живимо, а то су ратови у Украјини и у Гази.

"Посебно Газа, јер то је света земља. Израел, Газа то је терен где се Исус родио, где је живео, где је умро и ускрснуо. За време великих празника, посебно верских није се ратовало. Данас се ни то уопште не поштује", рекао је он.

У Украјини, додаје, два хришћанска народа се убијају чак и за Ускрс и указује да би се могао направити неки добар корак, да се почне да разговара.

"Када је папа рекао да користе Белу заставу, мислио је да то буде као преговори, Украјинци су схватили као навијање за Русе и да се предају. Није тако, него да се заврши непотребно крвопролиће. Неколико километара, па неколико хиљада квадратних километара никад неће надокнадити толико људских живота и разбијених, уништених егзистенција као што сада видимо", рекао је надбискуп Немет.

Истакао је да сви, посебно политичари треба да учине све како би рат био последње, што не би требало никада да се направи.

У Ускршњој посланици надбискуп Немет је поручио да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека и да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу. Погледајте ОВДЕ 

Медији