Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После више година планирања и одлагања коначно је почело уређивање спомен-комплекса на брду Чегар изнад Ниша, на месту легендарног боја. Почели су радови на санацији и реконструкцији споменика Стевану Синђелићу на месту битке из пролећа 1809. године, а касније ће бити уређени и остали садржаји, који су сада у лошем стању. Радови на реновирању треба да се заврше до 20. априла, а за обнову издвојено је око 3,5 милиона динара.

Значајна средства биће уложена у обнову споменика Карађорђевом војсковођи, легендарном ресавском војводи Стевану Синђелићу. Споменик је у веома лошем стању, са испуцалим површинама и дотрајалим плочама. У комплексу је оштећен и један од топова из Церске битке, а намера је да се и он среди, као и да се цео садржај историјског комплекса заштити од даљег пропадања.

Спомен комплекс на Чегру је једна од најпосећенијих туристичких дестинација у Србији, а споменик и остали садржаји подигнути су у знак сећања на легендарни Бој на Чегру, када је војвода Стеван Синђелић, опкољен са око 16.000 Османлија, а без обећане помоћи осталих српских војвода у борбама за ослобођење Ниша, 30. маја 1809. године, из кубуре испалио хитац у барутану и изазвао велику експлозију у којој су страдали и животе изгубили сви Турци, али и сви устаници - њих око 3.000.

У знак освете и опомене српском слободољубивом народу, команда турске војске у Нишу је од лобања српских устаника које је предводио војвода Синђелић саградила Ћеле-кулу. Ово је јединствен споменик у свету, који се налази на ободу нишке Војне болнице, коју годишње посети на десетине хиљада туриста...

Радови на реконструкцији комплекса на Чегру се одвијају под окриљем нишког Завода за заштиту споменика, а извешће их фирма „Гранит Лијешће” из Сремске Митровице.

Последњи, али само привремени конзерваторско-рестаураторски радови на споменику војводи Стевану Синђелићу и ресавским јунацима обављени су 2008. године.

Први споменик подигнут је Стевану Синђелићу и његовим јунацима који су жртвовали своје животе за слободу Србије пре 215 година, током Боја на Чегру, подигнут је 1878, шест месеци по ослобођењу Ниша од Османлија, код села Каменица.

Над овим, првобитним спомен-обележјем, 1927. године је никао споменик данашњег изгледа, настао према пројекту архитекте Јулијана Дјупона, једног од помало заборављених градитеља Ниша у првој половини 20. века.

Политика, Тома Тодоровић