Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

И Светска здравствена организација, СЗО, и амерички Центар за контролу болести, упозоравају на глобалну опасност због поновне појаве малих богиња у Европи и САД-у.

Судећи по мишљењу овдашњих специјалиста за заразне болести, болест се у сваком тренутку може појавити у Канади и на то морамо бити спремни. Болест се веома лако и брзо преноси и шири и само висока стопа вакцинације може бити одговарајућа превенција од епидемије.

Чак и са стопама вакцинације изнад 90 одсто у већем делу земље, страхује се да би смањење те стопе, до чега је дошло у недавној прошлости, могло деловати као слаба карика у одбрани од малих богиња. 

Др Исак Богоч сматра да је, због дезинформација које су се шириле последњих година, потребно да се поново успостави поверење у јавно здравље. Уколико потраје отпор према вакцинацији, поново ће доћи до избијања болести које је вакцинама могуће спречити.

Др Богоч инсистира да вакцина против малих богиња не пружа заштиту само од те болести, већ штити и од других бактеријских инфекција којима су подложнији они који се заразе морбилама. Запаљење плућа је, на пример, веома честа и озбиљна компликација после малих богиња, ту је затим могућност да исти вирус изазове упалу мозга, као и да богиње бришу већ постојећи имунитет на друге инфекције.

Вакцина ММР, против малих богиња, заушки и рубеоле, изузетно је безбедна, ефикасна, свима доступна и бесплатна у Канади. Деца добијају прву дозу са 12 месеци, а другу са навршених 18 месеци живота.

Новине Торонто

Smallpox and mpox (monkeypox) vaccines: Canadian Immunization Guide