Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У свом обраћању пред парламентарним одбором протекле седмице, гувернер Банке Канаде Тиф Меклем је рекао да је банка приметила забрињавајући тренд. Корпорације су, наиме, много спремније него обично да подижу цене, што ставља већи терет високе инфлације на потрошаче. По речима Меклема, последњих неколико деценија су компаније код пораста цена улазних трошкова, сировина, енергије и радне снаге, биле прилично опрезне при преношењу тога раста на цене својих роба и услуга, јер су се плашили да ће изгубити купце.

Међутим, сада је висока инфлација учинила да се то дешава много лакше, јер нема толиког страховања од реакције потрошача. Сада, када се цене инпута много брже преносе на цену финалног производа, на домаћинства пада пуни инфлаторни утицај.

Гувернер Меклем није желео да претпоставља о коликом проценту се ради. Али ако се може повући паралела са летошњим подацима Европске централне банке, у претходних двадесет година је корпоративни профит чинио око једне трећине инфлације, али је прошле године скочио на две трећине.

Пол Донован, економиста из швајцарске банке UBC, са седиштем у Лондону, каже да је то познато као ’инфлација вођена профитом’, при чему потрошачи морају да верују да су повећања цена оправдана, или их неће прихватити.

Савети који се углавном упућују потрошачима своде се на то да покушају да смање трошкове или да повећају приходе. Међутим, по речима стручњака, погрешно је стављати терет решавања проблема инфлације на потрошаче, пошто је на њиховим плећима несразмерно велики терет саме инфлације.

О новом повећању референтне каматне стопе треба да одлучи савет Банке Канаде, али колико се за сада зна, мишљења чланова савета о томе су подељена.

Новине Торонто

Companies are a lot more willing to raise prices now - and it's making inflation worse