Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Број масовних пуцњава у САД прешао је ознаку од 500 током викенда, према Архиву насиља из оружја (ГВА), што у просеку износи скоро двe масовнe пуцњавe дневно.

У недељу је полиција Денвера објавила упозорење на X мрежи (бивши Твитер) потврђујући пуцњаву у којој је повређено пет људи, што је био 500. инцидент у години, преноси Раша Тудеј. Само неколико сати касније, полиција Ел Паса известила је да истражује рану јутарњу пуцњаву у источном Ел Пасу у којој је живот изгубио 19-годишњи младић, а повређено је још петоро, чиме се укупан број масовних пуцњава попео на 501. 

Према вебсајту ГВА, масовна пуцњава се дефинише као инцидент у коме је четири или више људи упуцано и повређено или убијено, не укључујући нападача. 

Година 2021. је имала највећи број масовних пуцњава у историји САД, са 689 пријављених инцидената, а док је број пао на 647 у 2022. години, подаци ФБИ-а показују већи број жртава. 

Недавно је Национални центар за статистику образовања (НЦЕС) објавио свој годишњи извештај о криминалу и безбедности, који је открио 188 пуцњава у школама са жртвама у школској години 2021-22, што је двоструко више од броја инцидената забележених годину дана раније.  

Масовне пуцњаве су у порасту у последњој деценији; У 2014. години пријављена су 273 инцидента.

Студија коју је објавио Анналс оф Интернал Медицин у фебруару показује да је поседовање оружја порасло последњих година, са 7,5 милиона одраслих Американаца који су постали нови власници оружја између јануара 2019. и априла 2021.

Други амандман на Устав САД гарантује право на ношење оружја, а око трећина одраслих Американаца каже да лично поседује оружје. Међутим, анкета коју је спровео Галуп у октобру 2022. открива да се већина Американаца залаже за контролу оружја, а 57% подржава строже законе о оружју. 

Питање, међутим, остаје крајње подељено. Према другој студији Галопа, демократе су скоро једногласне у својој подршци контроли оружја, док мање од четвртине републиканаца подржава строже прописе.

Политика

The demographics of gun ownership