Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест особа осумњичених за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Високог 1992. године. Оптужница је подигнута против Зијада Кадрића (72), Хајдурина Халиловића (64), Асима Хамзића (75), Миралема Ченгића (63), Самира Селимовића (54) и Амира Муртића (52). Они се терете да су од маја до краја 1992. године у логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић" мучили, пљачкали, нечовечно поступали и физички и психички злостављали цивиле српске националности са подручја Високог, међу којима су биле жене, деца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у злостављању у наведеном логору у периоду од око осам месеци било је више стотина цивила који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторимама, где су били подвргнути свакодневним злостављањима, премлаћивањима, мучењу и понижавајућим поступцима према женама и малолетницима.

Радње које се осумњиченима стављају на терет описане су у 109 тачака и подтачака оптужнице, које ће Тужилаштво доказивати позивањем 90 сведока и стручних вештака те улагањем већег броја доказних материјала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање. 

Медији