Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Прањанима, код Горњег Милановца, данас је обиљежено 79 година од историјске мисије Халијард, у којој је са импровизованог аеродрома успешно евакуисано више од 500 америчких и савезничких авијатичара.

Данашњем догађају присуствовали су потпредседница Владе Србије Маја Гојковић, амбасадор САД-а у Србији Кристофер Хил, председник Фондације Халијард Џон Капело, директор агенције БИА Александар Вулин, принц Александар Карађорђевић и потомци ослобођени пилота, али и потомци оних који су спасили савезничке пилоте.

Гојковићева је истакла значај данашњег догађаја за читав српски народ и изразила задовољство поводом доласка у Прањане који имају изузетан значај за читав српски народ.

- Изузетно ми је задовољство што сам овдје у Прањанима просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи свијета уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности заједничке борбе за слободу у Другом светском рату. На овом месту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији - рекла је Гојковићева.

Хил је говорио је о важности поштовања овог догађаја и народа који је направио велики подвиг.

- Ми нисмо овде да разговарамо о бруталности тог рата у историји, ми смо овде да изразимо почаст људима који су се борили том рату и у тој тешкој ситуацији која је кулминирала овдје у Прањанима. Шта год да кажемо овдје неће се дуго памтити, али оно што су ти људи урадили пре 79 година никада се неће заборавити - рекао је Хил.

Капело је захвалио свима који годинама учествују у обележавању годишњица Операције Ваздушни мост и истакао значај тога што се сваке године прикључи неко нови јер је важно и да млади људи схвате значај овога што је урађено у прошлости.

- Није ово само једна чудесна историја, спасавање 500 америчких пилота и савезаника током периода од пет мјесеци баш испред носа непријатеља, а да нису били примећени, без иједног јединог губитка, то је један тотални успех - рекао је Капело.

Операција Ваздушни мост сматра се за једну од најуспјешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова.
Танјуг