Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а централна манифестација одржана је у Нишу, у спортској сали "Чаир". Патријарх Порфирије поручио да се јединство српског народа не ограничава на географске међе. Српско национално јединство увек желе да разбију и покоре, каже Милорад Додик. Имамо једну једину националну заставу и свој род којег се не стидимо, истакао је Александар Вучић и додао да је Србија поносна на своју слободу.

Датум, 15. септембар, изабран је за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе, јер је тог дана 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.

Празник је установљен 2020. године, а први пут је свечано прослављен 2021. године и то у Београду на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи, у присуству званичника Србије и Републике Српске. Прошле године обележен је у Бијељини.

Скуп сваке године почиње интонирањем химни Републике Српске и Србије "Моја Република" и "Боже правде". Уочи празника званичници позивају све припаднике српског народа, где год да живе, да на кућама истакну народну заставу - "тробојку".

Погледајте: Српске заставе на небу изнад Београда - МУП обележио Дан српског јединства