Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Шумама још више

Велики шумски пожари изменили су пејзаже и екосистеме, али природа ће се потрудити да се опорави у наредним годинама. Како еколози предвиђају, прво ће се већ наредне године појавити трава, жбуње и ниско растиње, и то би већ требало да учини да све колико толико озелени. Појединим врстама то и погодује, посебно онима којима је потребна велика топлота или ватра да би проклијале. Упоредо са биљним светом, почеће да се враћа и животињски, и ту истим редоследом, од ситнијег ка крупнијем. Цвеће ће привући инсекте и птице, док би грмови са бобицама могли да привуку и јелене, лосове и медведе.

Међутим, по мишљењу еколога Роберта Греја, дрвеће се неће у потпуности опоравити или поново расти у пожарима погођеним областима. 

Он тврди да у земљишту већ сада нема довољно влаге, а климатске промене ће тај недостатак само додатно погоршати, што ће спречити спонтани повратак шума. Потребне су акције озелењавања, и то са мање стабала него што их је било раније, уколико се жели да ту поново буде дрвеће.

Уопштено говорећи, за успостављање младих шума потребно је 40-60 година, а најмање стотину година за повратак зрелих шума.

Новине Торонто

Canada's forests will recover from wildfires - but they won't be the same