Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Барел северноатлантске нафте („брент“) достигао је данас цену од 92,30 америчких долара, иначе највишу од новембра прошле године, известиле су агенције. Истовремено, мерно буре лаке тексаске нафте продавало се данас за око 89,26 долара, што је раст цене од 2,26 одсто у односу на дан раније. Најновији узлет цене црног злата директно се повезује са објавом Саудијске Арабије и Русије-две водеће чланице петро-удружења „ОПЕК плус“ прошлог петка, да самостално настављају са смањивањем производње нафте (збирно око 1,3 милиона барела дневно) до краја године. Тим поводом, унутар ОПЕК-а плус, западни посматрачи уочавају два тренда. Са једне стране Саудијска Арабија, Ангола, Алжир и Венецуела пријављују ове године осетно завртање својих петро-славина, док Иран и Нигерија истичу пораст домаће производње. 

Упоредо, берзански актери помно прате каквог су  расположења Уједињених Арапских Емирата-кључног дипломатско-енергетског актера Залива, поводом лобирања Ријада и Москве за још додатним смањењем испорука нафте тржишту уочи зиме на Северној хемисфери.

Данашњи скок цене нафте повезује се и са разорним последицама олује која је снашла Либију протеклих дана, у којој је осим незапамћеног броја жртава, дошло и до поптуне обуставе рада четири рафинерије на средоземној обали земље са највећим доказаним резервама ултраквалитетне нафте у Африци.

У међувремену, енероберзе напето ишчекују оцена Федералних резерви САД о макроекономским кретањима Америка (идуће седмице) као и одлуке Европске централне банке ( у четвртак) о висини референтних каматних стопа као индикатора потрошачких трендова , односно кретања тражње нафте (и њене цене)  до краја године.

Политика, Тања Вујић

Oil will top $100 a barrel again this year and by 2024 we could ‘have a serious problem,’ says Goldman Sachs