Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Онтаријски министар за стамбена питања Стив Кларк поднео је оставку, пошто се неколико седмица уназад говори о спорној промени намене земљишта из заштићеног зеленог појаса.

Најгласнији позиви на оставку долазили су из редова опозиције, лидера Првих народа, као и од стране грађана, нарочито после извештаја генералног ревизора и комесара за интегритет.

У писму упућеном премијеру Дагу Форду, Кларк истиче да је покушао да испуни задатак о повећању стамбеног фонда за житеље провинције. Упркос свему желео је да остане на функцији како би спречио нове сличне грешке, али је схватио да би његово присуство додатно скретало пажњу са веома важног посла који треба урадити. Како наглашава у својој објави на X-у, мораће да преузме одговорност за оно што се догодило.

Иако је премијер Форд, и поред налаза обе истраге, иницијално инсистирао да ће министар Кларк задржати своју позицију, прихватио је оставку и захвалио му се на годинама службе у влади. Форд је, такође, навео да провинција остаје посвећена циљу о изградњи најмање 1,5 милиона домова.

Представници опозиције сматрају да је Кларк учинио праву ствар, али наглашавају да је ово тек први корак у преузимању одговорности за све што се дешавало око Греенбелта. Лидерка НДП-а Марит Стајлс, привремени лидер либерала Џон Фрјзер и лидер Зелене странкеМајк Шрајнер, позивају на одговорност и премијера Форда, али и онтаријско законодавно тело, и указују на потребу да се спорно земљиште врати у категорију заштићеног.

Новопечени министар Календра поновио је обећање премијера Форда да ће бити извршена ревизија развоја заленог појаса и да ће то бити урађено у најскоријој будућности.

Новине Торонто

Steve Clark resigns as Ontario housing minister