Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

„Порука из Републике Српске, која је прва истрпела бомбардовање осиромашеним уранијумом од НАТО-а 1995. године, јесте неопходност враћања у токове међународног права”, рекао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у видео-обраћању учесницима округлог стола, који је посвећен обележавању 28. годишњице од војне агресије НАТО пакта на Републику Српску, а одржава се у Москви у организацији Руског историјског друштва. Стевандић је тим поводом рекао да се свет мора вратити у међународни јавни поредак и да УН не смеју бити инструмент било којег политичког блока нити геополитичке финансијске институције као што су данас.

„Морамо се изборити за праведније друштво у којем ће велике земље да поделе ту врсту одговорности да се дође до решења које ће имати свој правни карактер и која ће забранити употребу и нуклеарног и оружја са осиромашеним уранијумом, који оставља трајне последице”, рекао је Стевандић. Он је нагласио да је потребно и спречити будуће завере ћутања и лицемерство међународне заједнице оличене у земљама Запада, које неће да признају и плате за зло које су учиниле на територији бомбардованој осиромашеним уранијумом. Председник републичког парламента је оценио као поражавајући мањак дејства УН непоштовање резолуција и договора о нуклеарном оружју, што, како је истакао, такође ствара будуће катастрофе које ће уништити животе оних који нису још ни рођени и који ће трпети поступке неодговорних влада. 

Он је навео да се у производњи војних средстава води једино рачуна да буду што убојитији и разорнији и да су њихове техничке карактеристике такве да наносе штету људима и земљи, те остају и после сукоба, уништавајући и даље људске животе и екологију.

„Најочигледнији је пример употреба осиромашеног уранијума који је кориштен у бомбардовању Републике Српске од НАТО пакта 1995. године и бомбардовања Србије, односно тадашње СРЈ 1999. године. Много година после нађен је плутонијум 239, уранијум 236 и ти најтоксичнији елементи су присутни у земљи, али и у крви оних који су оболели од најтежих облика карцинома”, рекао је Стевандић. Он каже да се мора признати и да су Савет Европе, као и још неке организације, након 1999. одлучиле да забране муницију са осиромашеним уранијумом, али да је Велика Британија изашла из Савета Европе и управо је податак да она испоручује такву муницију на територију Украјине.

Стевандић је оценио да је то велика подлост, али и велики знак да је међународно јавно право у великој кризи. Он је рекао да је невероватно то да се до најситнијих детаља прави регулатива која се тиче изградње енергетских објеката, где не могу да се добију еколошке дозволе ради дејства таквог објекта на животну средину, а да се тако олако употреби осиромашени уранијум који једним бомбардовањем оставља последице у наредних 5.000 година.

Овај округли сто се одржава у Дому Руског историјског друштва, где је бити отворена изложба посвећена трагичним догађајима у Републици Српској. Република Српска 9. септембра обележава Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савета безбедности УН, извештава Радио-телевизија РС.

Током НАТО операције „Намерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа „томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона, извештавају бањалучки медији. Подсећа се да је званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа за то оптужио Војску Републике Српске.

Политика, Младен Кременовић

Српска трага за 1.646 несталих