Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После напорног, врелог дана пријатно туширање или дуго опуштајуће купање у кади увек добро дође. Али, пре него што заспите, косу треба добро осушити из неколико разлога.

Због одласка на спавање са мокром косом нећете се разболети, што је уобичајено веровање, али тиме се повећавају шансе за добијање гљивичне инфекције на кожи главе.

- Одлазак у кревет с мокром или влажном косом може да нанесе много више штете коси и корену него што мислите. Ако вам то пређе у навику, коса ће постати искрзана и оштећена - навела је за портал „Хелти”  Рејчел Илден, стручњак за негу косе и стилиста.

Осим овог проблема, који спада у естетске, мокра коса ствара на јастуку, постељини, кревету влажну средину погодну за развој бактерија и гљивица, које онда лако захвате теме главе.

Гљивична инфекција захвата лако фоликул длаке, изазива свраб, на кожи главе настају печати, опада коса. Осим овога, плесан која се обично ствара на јастуцима због влажне средине и накупљања бактерија може да изазове и респираторне проблеме.Иако је лето сезона када је коса често мокра, ни везивање косе у реп, ако није добро осушена, није добра навика. Пунђа ће тако деловати уредније и елегантније, али то оштећује крајеве длаке и ствара исту врсту проблема као када се спава с неосушеном косом. У овом случају чешће долази до појава перути и свраба, до сувоће и иритације коже главе, што је узрок настанка себореичног дерматитиса. То ће тешко проћи без лечења код дерматолога или стручњака за негу косе.

Закључак је и да није толико важно доба дана када се пере коса, већ је увек битно добро је просушити.

Здрава исхрана за сјај

Једна од најважнијих ствари у вези са негом косе и коже главе је и начин на који се хранимо.

Хелен Риви, стручњак за област косе, наводи да је за правилну негу власишта и темена кључан витамин Це који, како преносе страни медији, помаже телу да апсорбује гвожђе, али је и један од најважнијих хранљивих састојака за раст косе. Овај витамин организам не производи самостално, па је важно да га уносимо кроз исхрану или евентуално суплементацију.

Намирнице богате витамином Це су цитруси, јагоде, купус, паприка, парадајз, шумско воће, посебно рибизле, карфиол, кромпир.

Политика, Мариота Влаисављевић