Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Чувено питање које је Никола Јокић поставио на друштвеним мрежама пре много година о томе да ли неко хоће на баскет обишло је свет, али Србију данас треба да обиђе његова реченица која упућује на то да ће се тешко појавити неки нови он.

- 'Оће неко на баскет? - упитао је Јокић сада већ давног 7. фебруара 2011. године.

Култно је постало то питање. Сада један од најбољих кошаркаша света у времену када је био 16-годишњак је путем друштвених мрежа морао да тражи другаре за играње, али се сада поставља још драматичније питање.

Да ли ико чак и има намеру да позове или потражи другаре за баскет?

Јокић није сигуран у то.

- Знате колико је тешко сада наћи екипу за баскет, нарочито у мом родном граду? - поменуо је Јокић после освајања титуле шампиона Западне конференције и проласка у финале НБА лиге.

А, није било тако некада...

- Сећам се дана када се одлазило у пет поподне на терен и ако изгубиш један баскет можеш одмах да идеш кући - описао је Јокић живу истину сваког детета које се до ове актуелне "нове ере", друштвених мрежа и свега "модерног" икада нашло на терену за баскет.

Јокић је и даље то дете, иако је већ остварен човек и један од најбољих кошаркаша свих времена.

- Ништа се није променило, ако неко хоће да игра баскет може да ме позове - поручио је Јокић.

О томе колико је баскет у школском дворишту, на кошаркашком игралишту, иза куће, на улици, био важан у даљем развоју и сазревању већ су много пута говориле Јокићеве старије колеге и такође НБА играчи.

Богдан Богдановић је знао да искористи "форе и фазоне" са баскета током своје кошаркашке каријере, што и данас чини презентујући миријевску школу, док је, на приер, Немања Бјелица, као представник новобеоградске школе чак и у Америци делио лекције онима који мисле да су "измислили" баскет и кошарку.

И зато је претходна Јокићева реченица веома важна, за свако дете у Србији, а ако нема са ким да игра, може да пронађе Николу - он то сигурно неће одбити.

sputniknews.com