Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Бивши басиста групе „Пинк флојд” Роџер Вотерс, против кога је немачка полиција отворила истрагу јер је током недавног наступа у Берлину наводно носио костим који личи на нацистичку униформу, каже да га нападају јер желе да га оцрне и ућуткају, пошто се не слажу са његовим политичким ставовима и моралним принципима.

„Елементи мог наступа који су доведени у питање су сасвим јасан став који се супротставља фашизму, неправди и нетрпељивости у свим његовим облицима”, навео је он на свом Твитер налогу. Покушаји да се ти елементи прикажу као нешто друго су „неискрени и политички мотивисани”, истакао је Вотерс. 

На концерту, одржаном 17. маја у „Мерцедес-Бенз” Арени, Вотерс је носио дугу кожну јакну и црвену траку око руке на којој су била два црна укрштена чекића на белом кругу. Поред тога, он је у публику уперио и лажни митраљез.

У Немачкој је забрањено истицање нацистичких симбола, застава и униформи, међутим њихово истицање је дозвољено из уметничких и едукативних разлога. Вотерс је под истрагом по посебном закону због сумње на „подстрекивање”, саопштила је полиција.

„Сматра се да костим који је носио Вотерс може да наруши достојанство жртава, као и да одобри, велича или оправдава насилну и самовољну владавину нацистичког режима на начин који нарушава јавни мир”, рекао је портпарол полиције.

Неки немачки градови, укључујући Минхен, Франкфурт и Келн, покушали су да откажу Вотерсове концерте након што су га јеврејске групе, укључујући Централни савет Јевреја, оптужиле за антисемитизам.

Вотерс је, иначе, познати пропалестински активиста кога због тога оптужују да има антијеврејске ставове. Прошле године његови концерти у Пољској су отказани, али је разлог био другачији, односно због његових изјава о рату у Украјини, када је оптужио украјинске „екстремистичке националисте” да су своју земљу довели „на пут рата”.

У фебруару ове године, Вотерс се, на позив Русије, обратио Савету безбедности Уједињених нација. Он је тада рекао да је руски напад на Украјину био незаконит, али је додао да верује да је био испровоциран.

Вотерс је најоштрије осудио могуће провокаторе не наводећи детаље, али и позвао на прекид ватре. Он је тада, такође, оптужио председника Украјине Володимира Зеленског да није испунио своја обећања у предизборној кампањи да ће донети мир у региону Донбаса.

Танјуг