Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Београду је одржана Спасовданска литија, од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве, где је патријарх Српске православне цркве Порфирије служио молебан.

Суочили смо се у ове дане са страшним злом које нас је све поразило, јер је напало нашу децу и преко њих нас и погодило нас тако да смо занемели, поручио је патријарх Порфирије окупљенима испред Храма Светог Саве.

Ум посустаје пред покушајима сваког логичног објашњења онога што се догоидло, додао је.

„Зло нема име и презиме, нема узраст и пол, расу и нацију, опредељење - зло је неухватљиво и ма шта чинили зло се не може коначно и потпуно победити никаквим институцијама, техникама, вештинама и способностима. Ма колико оне биле ефикасне и корисне. 

Знање је потребно, али не и довољно, техника и вештина помажу, али не избављају, филозофија, политика, наука и уметност - све је то благословено и потребно и донекле решава наше проблеме и потребе, али суштинска питања о циљу постојања о страдању, о радости и тузи, о истини лажи, о животу и смрти, о добру и злу - остају без коначног одговора“, навео је патријарх Порфирије.

„Шта нам је чинити? Ниједно кључно питање човек не може решити само својим снагама. Наравно, морамо учинити све што је до нас, али онда своје снаге и подвиге удружити са снагом Божјом, морамо вером и молитвом отворити врата благодати Божијој да делује са нама и у нама како би наши напори и знања уродили плодом за добро других и нама на корист“, нагласио је патријарх.

Истиче да се морамо замислити добро и да се морамо тргнути и пробудити.

„Сви смо погођени, сви осећамо неизмерну тугу и бол, сви имамо трауму и зато смо сви потребни једни другима као потпора и ослонац. Заједно смо на крсту, да бисмо заједно васкрсли морамо се сви у молитви и покајању сабирати, окупљати око светитеља и олтара Божијих. Не смемо дозволити себи да само и искучљиво оптужујемо једни друге и тако сејемо ново семе зала и неспоразума“, нагласио је патријарх Порфирије.

Током беседе говорио је и о Косову и Метохији:

„Ако нам неко узима уво, око и срце - да ли можемо живети без тога? Знам да сви у себи знамо одговор. Потребна је молитва, потребно је сабирати снаге да бисмо као некада и сада и заувек сачували Косово и Метохију као део Србије, да се не би десило да на било који начин посредно и непосредно Косово и Метохија могу бити отуђени“, истакао је патријарх Порфирије.

„Зато, сабирајмо се, не доливајмо уље на ватру, потребни смо једни другима, потребна нам је снага“, закључио је патријарх.

Српска православна црква саопштила је да се на литији окупило више од 100.000 људи и да се ради о највећем молитвеном скупу у историји Београда. Спасовданска литија кренула је испред Вазнесењске цркве у Београду нешто пре 19 часова. Упркос јаком изненадном пљуску, хиљаде грађана окупиле су се да испрате мошти владике Николаја до Храма светог Саве.

Литија је застала на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, како би се грађани помолили за пострадале ђаке Основне школе „Владислав Рибникар“, људе који су настрадали у масовној пуцњави у младеновачким селима и све жртве породичног и сваког другог насиља.

Дошли су и припадници Војске Србије и Жандармерије, а на литији учествује и комунална полиција, односно “Бели”.

Претходно је паук 'Паркинг сервиса' скупио возила која су се налазила испред Вазнесењске цркве и однела их до првог слободног паркинг места - грађани који су паркирали аутомобиле испред цркве неће плаћати казне.

Н1 Београд, ФоНет, РТС, Сања Соврлић