Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Људи су уплашени од државе, јер држава је моћ, а друштво не постоји, јер да би постојало ми морамо бити заједница, упозорио је епископ дизелдорфски Српске православне цркве (СПЦ) Григорије.

Да бисмо били заједница, ми морамо да изграђујемо заједницу. Заједница се изграђује трпљењем, а трпљење рађа наду и нада рађа љубав, каже апостол Јаков. И то је све повезано, рекао је Григорије на представљању илустроване монографије „Благодатна“, која представља ликовне приказе Богородице у манастирима СПЦ. Он је упозорио да, ако смо изгубили способност за љубав, онда немамо ни способност за трпљење, а уколико то не постоји, не можемо да имамо наду и „ми се налазимо у безнађу“.

Говорећи о Богородици, владикаа Григорије је истакао да се из њеног примера може научити много ствари - њен син је у једном тренутку постао веома популаран, „сви су ишли за њим, излазила је цела Јудеја да га види, народ се окупљао да га види, он је лечио народ, био учитељ, исцелитељ, за многе и спаситељ, обожавали га апостоли, обични људи, народ и деца“.

Богородица је увек уздржана. И кад је он најславнији. Увек је уз њега, увек ту негде са стране, а када га пљују, када га туку, распињу, када му се ругају, када га убијају, она је опет ту, констатовао је он.

То, према мишљењу владике Григорија, говори да су жене много храбрије од мушкараца, јер су у себи имале неко невероватно трпљење и способност да носе бол на достојанствен начин, а „апостоли су се показали као недозрели људи“.

Нису наше мајке савршене, као што нисмо ни ми, али у неком смислу свака наша мајка личи на Богородицу. По том неодступном стајању уз нас, трпљењу и чекању да виде шта ће бити са нама, по неизмерном поверењу које имају уз нас, закључио је владике Григорија.

ФоНет