Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Нови национални подаци показују да канадски тинејџери предњаче по употреби електронских цигарете међу својим вршњацима у свету.

Истраживање о коришћењу дувана, алокохола и дрига у Канади, спроведено током школске 2021-22. године, упозорава да је три од десет тинејџера, ученика од 7-12. разреда, пробало електронску цигарету. Ипак, охрабрује податак је се број у благом опадању, у односу на претходно итраживање.

Професор јавног здравља на Универзитету Ватерло Дејвид Хемонд, истиче да су стопе свакодневне употребе електронских цигарета веома високе и да у том погледу нема успоравања.

Упућени наглашавају да томе доприноси и све већи избор различитих производа, веч припремљених за употребу, или са различитим укусима, посебно воћним, који су младима посебно примамљиви.

Ту би требало да влада предузме одговарајуће кораке и да ограничи понуду на тржишту. Оно што за сада предузимају провинције и територије, попут Северозападних територија, Нанавута Нове Скотије или Квебека, очигледно није довољно.

Охрабрује да се смањио број пушача међу младима, понајвише због високих цена, али и због забране коришћења ментола у цигаретама.

Употреба електронских цигарета се рекламира као ефикасан начин за престанак пушења, али треба рећи да оне никада нису за то добиле и званично одобрење. 

Новине Торонто

Canada has some of the highest teen vaping rates in the world, new data shows