Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Министри здравља из Групе седам напредних економија положили су данас цвеће испред Статуе мира у Нагасакију, како би одали почаст жртвама америчке атомске бомбе из 1945. године, уочи самита који почиње следеће недеље у Хирошими.

То је био први пут да министри Г-7 заједно одају почаст у Парку мира у Нагасакију, у којем се налази споменик, саопштила је влада префектуре. Министри здравља Г7 су тамо били у посети након завршених дводневних разговора.

Пре него што су завршили састанак, министри здравља Г-7 усвојили су заједничку изјаву која се односи на поуке из пандемије новог корона вируса, наглашавајући неопходност једнаког приступа тестирању, вакцинама и лечењу, посебно у развијеним земљама.

Нагасаки је био други град који је разорен америчком атомском бомбом, три дана пошто је Хирошима у западном Јапану постала прва мета погођена таквим оружјем 6. августа 1945. године.

Јапански премијер Фумио Кишида изразио је жељу да на самиту у Хирошими представи своју визију света без нуклеарног оружја у тренутку када траје агресије Русије на Украјину. Он је поручио да је „неприхватљиво газити историју неупотребе нуклеарног оружја”, додајући да је спреман да дочека лидере Г-7 у Меморијалном парку мира на дан отварања тродневног самита у петак.

То би била прва прилика да шефови држава и лидери влада Г-7 заједно посете спомен-парк, укључујући оне из три нуклеарне силе САД, Британије и Француске, наводи Кјодо.

Танјуг