Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

За фарбање васкршњих јаја повезује се читав низ предања, а сам обичај датира из претхришћанског доба

Готово да нема дома у којем се за овај Васкрс неће наћи офарбана Васкршња јаја. Бојена у луковини, или уз помоћ неке од нешкодљивих фарби, а то су најчешће црвена, али и плава, зелена, жута, наранџаста, шарена, уметнички исцртана, са крстом или неким другим симболом православља, или можда налепницама које обрадују најмлађе, ова јаја најчешће се за највећи празник припремају на Велики Петак. По обичају прво које се спусти у кључалу воду и обоји треба сачувати до следећег Васкрса. Ово јаје се назива „чуваркућа”.

У зависности од могућности, ово бојење траје од петнаестак минута до неколико сати, а домаћице по правилу Вакрашена јаја премазују машћу или уљем како би се сијала. Они који не стигну сами да их припреме, могу и да их купе на пијачним тезгама.

Јаје је симбол обнављања, рађања новог живота, али и препорода, а кроз обичај фарбања јаја чува се сећање на догађај када је Света Марија Магдалена посетила римског цара Тиберија и поклонила му корпу пуну јаја. Тиберије није веровао у Христово васкрсење и према предању рекао јој је да, када би се то десило, сва јаја у корпи променила би боју. На то је Марија Магдалена рекла „Христос Васкрсе” и јаја су заиста променила боју - од белих постала су црвена.

Према другом предању стражари који су чували Христов гроб, ту су јели печену кокошку. Један од њих је страховао да би Христ могао да оживи, због чега су га други исмевали. У једном тренутку рекли су му да ће се то догодити када печена кокошка полети и снесе црвено јаје. Тог тренутка, према овој легенди, баш то се и догодило, а Исус се уздигао и полетео ка небу.

У корпи пуној Васкршњих јаја увек су доминантна она обојена у црвено, а та боја симболише Христову крв, али и његову божанску природу. Иначе, сам обичај фарбања јаја датира још из претхришћанског доба.

После Часног поста, на сам дан Васкрса верници ће прво пробати Васкршње јаје. Обичај налаже да сви који долазе на Васкршњи ручак добију Васкршње јаје, а затим следи куцање јајима у којем је победник онај ко успе да разбије љуску туђег јајета, а да његово притом не пукне. Овом обичају највише се радују деца која трче кроз кућу са победничким јајетом.

А да куцање јајима није само забава за најмлађе, већ у њој уживају и одрасли и ове године показује неколико манифестација, такозваних туцинијада које се по правилу одржавају на сам Васкрс. Међу њима је свакако најпознатија она која се организује традиционално у Мокрину.

Политика, Дејана Ивановић