Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Инфлација у Србији не посустаје, па је општи раст цена захватио и тржиште подмићивања и коруптивних радњи, показују најновија истраживања.

Студија коју је урадио Институт за проучавање мита, корупције и фадо музике из Сремске Каменице, показала је да грађани у чак 70 одсто случајева за коруптивне радње издвајају скоро двоструко више новца него прошле године у истом периоду.

- У 69,75 одсто подмићивања морате да издвојите дупло више средстава, па тако данас више један виски и бомбоњера нису довољни, већ се очекује и готовина у истом износу. У преосталих 30 одсто случајева имамо варијације, од тога да морате да дате 30 до 40 одсто више новца за, на пример, убацивање на листу чекања у болници, или полицајцу који вас је зауставио јер сте возили без појаса, па све до невероватних 300 одсто повећања када су у питању грађевинске дозволе - навео је Звонко Петровић из Института.

Према његовим речима, уколико се инфлаторни притисак настави и цене наставе да дивљају, то би могло да угрози не само комплетну српску привреду већ и функционисање комплетног друштва.

- Имајући у виду значај корупције за функционсање готово свих сегмената нашег друштва, постоји реална опасност од тоталног колапса уколико грађани дођу у ситуацију да не могу да корумпирају или буду корумпирани. 

Подмићивање је практично лубрикант који омогућава да цео механизам, такав какав је, и даље ради, стога је нужно да држава правовремено интервенише како до поменутог колапса не би дошло. Наш институт зато препоручује држави да размотри да помогне грађанима тако што ће у наредном периоду субвенционисати подмићивање како бисмо пребродили кризу - навели су из Института за проучавање мита, корупције и фадо музике.

Њуз, Ненад Милосављевић

Да ли нам надлежни говоре истину о инфлацији у 2023. години, прочитајте ОВДЕ