Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Данас се навршава 20 година од убиства Зорана Ђинђића, првог демократски изабраног премијера у Србији и председника Демократске странке.

Зоран Ђинђић убијен је 12. марта 2003. године, у дворишту Владе у Немањиној 11, а на њега је пуцао снајпером припадник Јединице за специјалне операције (ЈСО) Звездан Јовановић.

За његово убиство на по 40 година затвора осуђени су некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија и Јовановић као непосредни извршилац, као и десеторица саучесника, док су двојица вођа „земунског клана” Душан Спасојевић и Миле Луковић Кум, убијени у полицијској акцији приликом хапшења.

Ђинђић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду уз присуство више од 70 страних државних делегација, док је у погребној поворци било више стотина хиљада грађана.

За време Ђинђићевог мандата покренут је процес демократизације друштва и коренитих економских и социјалних реформи.

Рођен је првог августа 1952. године у Босанском Шамцу, а дипломирао на Филозофском факултету у Београду 1974. године, да би докторирао 1979. године на Универзитету у Констанцу, где је радио као асистент.

У Србију се враћа 1990. године и постаје један од оснивача ДС у којој је у септембру те године изабран за председника Извршног одбора, а 1994. године замењује Драгољуба Мићуновића на функцији председника ДС.

Ђинђић је био и посланик у прва три вишестраначка сазива Народне скупштине и у Скупштини СРЈ.

Танјуг

Овако је Ђинђић говорио 2000: Изградићемо друштво имуно на аномалије из 90-их