Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

"Дошла је "западна петорка", у другој реченици која ми је саопштена речено је - морате да прихватите овај план (француско-немачки), а ако га не прихватите, суочићете се с последицама", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Како је навео Вучић, поручили су му да план мора да буде прихваћен.

„Суочићете се, под један, са прекидом процеса евроинтеграција, под два, суочићете се са заустављањем и повлачењем инвестиција, под три - са свеобухватним мерама у политичком и економском смислу које ће нанети штету Србији. То ми је поновљено још три пута током разговора и сваки пут сам на то снажно реаговао“, истакао је Вучић.

Рекао је и да сматра да је замрзнути конфликт најогре решење и да треба да тражимо компромисно.

„Важно је да радимо на компромисном решењу, не верујем да је то могуће с Куртијевим режимом, морамо да тражимо решење јер нам је потребан мир са Албанцима“, каже председник Србије.

Председник наводи да су дошли са планом „који смо видели први пут пре 60 дана“, у чијем прављењу нисмо учествовали, нити нас је, како је рекао, нико није питао ни консултовао.

„Они су дошли да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, ништа нисмо уирадили никоме, није упуцан ниједан Албанац, ништа нисмо урадили, дошли су и показали план, а затим су 13. децембра све земље чланице прихватиле план и пет непризнавача Косова, јер су им објаснили да у плану нема експлицитног признања самосталности Косова, иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку косова у УН. Они су то сви прихватили, тиме је тај план постао де факто нови преговарачки оквир за Србију. Нама нема напретка уколико не будемо радили, ни у Европи, нити је могуће да било шта урадимо уколико не сарађујемо“, додао је.

Наглашава да је у Куртијево време било 288 инцидената, само у овој години 10 тешких.

„Они траже сукоб јер желе да НАТО уђе у сукоб са Србијом, а да он избегне своју обавезу формиања ЗСО. Ми указујемо сваког дана да Србима није било дозвољено да гласају, да су људи хапшени, да је пуцано у српску децу, али не можемо да променимо члињеницу да су се више узнемирили сви странци због тога што је Рада Трајковић седела на клупи два сата, него што су српска деца рањена. Ми морамо да разумемо да су осудили и Србију због барикада, нису желели да чују зашто су то Срби урадили, ми смо криви за њих зато што су барикаде изазвале нестабилност а не хапшење и малтретирање Срба“, додаје.

Н1

Јакшић: Вучић себе довео у ову позицију из које сада не зна како да изађе

Тадић: Ово што је Вучић изјавио говори да је Србија потпуно понижена држава