Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква данас прославља Светог мученика Стефана Дечанског - Мратиндан.

Свети мученик Стефан Дечански, краљ српски, син је краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавештеног оца био је ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина, у старости удављен. При ослепљењу јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао му да ће му вратити вид.

Пет година провео је Свети Стефан у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља /Пантократора/. Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и целог Цариграда.

Када је прошло пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану, који је одмах, из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре на тлу српске државе. 

Свој век проживио је Свети Стефан као праведник и мученик и тако га и завршио 1336. године. Са Светим Савом и светим кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Према народном веровању, Свети Мрата је заштитник вукова и данас их сазива и одређује колико оваца ком домаћину смеју да поједу током зиме па се на данашњи дан овце и стока не изводе из торова и штала.

На Мратиндан ништа се не даје из куће, не преде се вуна нити се шта пере, а не раде ни обућари и кројачи.

У неким крајевима Србије домаћин преузима све кућне послове на себе како би породица имала добру годину. Ако одбије то да уради, година ће им бити лоша. 

Српска православна црква прославља данас и Светог великомученика Мину. По занимању војник, као истински хришћанин, напустио је војску и отишао у планину. После неколико година се вратио и пред окупљенима објавио своју веру у Христа. Мучен је и на крају посечен мачем, око 304. године. Над његовим моштима у Александрији саграђена је црква.