Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Произвођачи један по један избацују пуњаче из паковања својих нових паметних телефона, али и неке од до сада стандардних додатака.

Јужнокорејски медији недавно су пренели да ће се на ово одлучити „Самсунг” за своје телефоне из серије „галакси”. Купци у Срби већ су искусили ове новине, непријатно изненађени информацијом да уз одређене моделе нису спаковани пуњачи као ни слушалице, што се годинама подразумевало.

Осим тога, за неке моделе, истина, добија се „каблић”, али је потребна утичница с „ц” улазом, а не као до сада УСБ излазом. Међутим, она се не добија у пакету и оригинална није нимало јефтина.

Како су нам објаснили продавци, стари пуњачи нису довољно ефикасни и не могу довољно брзо да напуне батерије, што потврђују и искуства власника новијих уређаја, па је додатни трошак тако неминован.

Медији су пренели да „Самсунг”, рецимо, на овај начин планира да се придружи глобалној борби против пластике, кроз сопствену иницијативу да потпуно уклони пластику из паковања до 2025. године. Компанија је, међутим, истакла како ће смањени трошкови значити и нижу цену за потрошаче. И конкурентски „Епл” исто је урадио још 2020. за телефоне „ајфон”, а недавно је најављено да ће се на тај корак „смањења трошкова” логично одлучити и друге мање компаније од наредне године. Купци, међутим, не примећују да цене телефона падају.

Пуњач, као један од најнеопходнијих производа данашњице, поново се нашао у центру пажње у овој години. Подсетимо, Европски парламент изгласао је у јуну да ће у унији бити уведен универзални пуњач за паметне телефоне, таблете, конзоле и дигиталне камере до јесени 2024. године, а потом и за лаптопове. Како је саопштено, уредба, према којој ће бити уведен УСБ-Ц на свим малим и средњим електронским уређајима, има за циљ да ограничи отпад штетан по животну средину и да одбрани права потрошача који су приморани да гомилају некомпатибилне пуњаче за своје различите уређаје. Овако ће им бити омогућено да пуне уређаје истим пуњачем, без обзира на бренд уређаја.

Ово питање убрзо је покренуто и у Америци, где је од министарства трговине затражено да сачини посебну стратегији која ће која ће довести до универзалног стандарда пуњења, пише „Енгеџет”.

Подсетимо, ова директива била је усвојена још 2014. године, али произвођачи не могу да се договоре ни које решење би било најуспешније. Посебно се противио „Епл”, који је од тада упорно покушавао да заштити своју технологију пуњења.

Према писању агенција, европски предлог такође предвиђа продају пуњача одвојено од електронских уређаја, што значи да при куповини новог производа неће нужно бити укључен нови пуњач.

Процењује се да потрошачи на куповину додатних пуњача потроше око 250 милиона евра годишње. Биљана Борзан из ЕУ Одбора за унутрашње тржиште и заштиту потрошача раније је изјавила да је важно да потрошачи у будућности приликом куповине нових уређаја буду јасно и недвосмислено информисани о томе да ли купују производ с пуњачем или без њега. Она је упозорила да не би требало да се догађа да цена тог уређаја буде иста и када се продаје с пуњачем или када је без њега, што се управо догађа на светском тржишту. Подсетила је да је просечна цена пуњача око 35 евра, те да би купци требало да остваре толику уштеду приликом куповине ових уређаја.

Политика, И. Албуновић Ј. Антељ