Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Цене нафте су се спустиле данас после информације из америчке нафтне индустрије о неочекиваном расту залиха прошле седмице, што је сигнал потенцијалног пада потражње за горивом у Сједињеним Државама, али је забринутост око глобалне понуде зауздала силазни тренд цена „црног злата”. Европска нафта Брент је склизнула на терминском тржишту за 23 цента или 0,2 одсто, на 96,08 долара по барелу на ноћашњем азијском трговању, а америчка сирова нафта WТI је ослабила за 28 центи или 0,3 одсто, на 90,22 долара по барелу.

Залихе сирове нафте у Америци порасле су за око 2,2 милиона барела у седмици завршеној 5. августа, према тржишним изворима који се позивају на податке Америчког института за нафту. 

Аналитичари које је анкетирао Ројтерс предвиђали су да ће залихе порасти за око 100.000 барела. Званични владини подаци о стању залиха треба да буду објављени касније данас.

„Колики год пад потражње за сировом нафтом настао услед слабљења глобалне економије, то неће моћи много да обори цене имајући с обзиром на ниске изгледе везане за понуду. С великом пажњом се прате преговори о иранском нуклеарном споразуму, који би могао да буде џокер за обезбеђење преко потребних испорука”, каже Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у брокерској компанији Оанда.

Европска унија је у понедељак изнела „коначан” текст за оживљавање иранског нуклеарног споразума из 2015., који би омогућо већи извоз иранске сирове нафте. Један високи званичник ЕУ рекао је да очекује коначну одлуку о том предлогу у року од „само неколико недеља”.

Оба глобално референтна типа нафте бележила су волатилно кретање цена у уторак, које су расле и падале за више од једног долара по барелу током сесије, пошто су инвеститори анализирали ризике од рецесије после вести да је Украјина обуставила проток руске нафте ка земљама централне Европе кроз нафтовод Дружба који пролази преко украјинске територије.

Танјуг