Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Тржишта викендица у Онтарију, које су историјски служила углавном рекреативним купцима, недавно је преокренут наглавачке када су становници већих урбаних центара, који више нису везани за рад од 9 до 5 у канцеларији, почели масовно да се селе на места као језера Каварта и залив Џорџијан.

Масовни урбани егзодус у викендице је, као што се и очекивало, драматично повећао и цене станова на овим тржиштима, умањујући цене локалног становништва у том процесу.

Канадско тржиште некретнина порасло је до нових висина од мрачних дана 2020. године, и док трошкови домова широм земље расту, пораст цена који је забележен у викендицама потпуно је ван памети.

Као и већи део земље, и тржишта викендица су доживела наглашен пад продаје откако је Банка Канаде повећала каматне стопе да би се суочила са инфлацијом, док смо истовремено сведоци пораста просечних цена намирница и горива.

У недавном блог посту, RE/MAKS Canada извештава да је продаја кућа у Каварта Лејксу пала за шокантних 35,5 одсто у односу на исти период прошле године у мају, пошто је средња цена у региону порасла за 30,4 одсто.

Сада ће вас коштати, у просеку 806 хиљада долара, да купите некретнину која је некада била позната по својим релативно јефтиним ценама.

Слично је и у области Georgian Bay-a, где је продаја пала за скоро 34 процента, док је референтна цена за породичну кућу порасла за 17 процената на 804 хиљаде долара.

RE/MAKS Canada је у свом посту нагласио да је „главни проблем у Мускоки, као и на многим рекреативним тржиштима, недостатак понуде“.

Недостатак понуде је већ неколико година главна брига стручњака за некретнине, који инсистирају на томе да критична несташица понуде нових станова подиже цене на тржиштима широм земље.

Али не бојте се, јер стручњаци сугеришу да изгледа да овај раст цена достиже врхунац у региону.

Цене кућа у Мускоки брзо се приближавају највишим нивоима свих времена, али се сматра да је мало вероватно да ће премашити овај висок ниво.

Новине Торонто

Real estate in Ontario’s Cottage Country has become incredibly expensive