Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Албански премијер Еди Рама рекао је данас, поводом тензија на северу Косова, да подржава 100 одсто владу Косова.

„Јучерашњи догађај је одраз дубоке тешкоће која постоји у овом односу и вршењу суверенитета на целој територији државе Косово, на основу споразума договореног између Косова и Србије у Бриселу. У овом тренутку подржавам 100 одсто Владу Косова и власти Косова да се споразум спроведе”, рекао је Рама, преноси Косово онлајн.

Рама је нагласио да је косовска влада донела исправну одлуку спроводећи реципроцитет, а затим га одложили за 30 дана и да у таквим ситуацијама Косово има два пута, један - повратак и рат, а други начин да седне за сто „Отвореног Балкана”.

„Ове ситуације не показују да је 'Отворени Балкан' непотребан или погрешан. Не показују да је наш приступ Србији и политика зближавања непотребна, ове ситуације показују зашто је потребан 'Отворени Балкан'. То је разлог зашто Косово треба да дође и седне за сто 'Отвореног Балкана'. Када ствари крену наопако, постоје два начина. Један је рат, од којег нико не добија, други пут је изградња мира. Људи смо и имамо обавезу да оставимо мир својој деци”, поручио је Рама.

Албански премијер је позвао председника Србије Александра Вучића, поводом најновијих дешавања на Косову, да не даје „никакво оправдање појединим групама на северу Косова”.

„Позивам председника Србије да не даје никакво оправдање појединим групама на северу Косова, које се из својих разлога противе примени споразума који се мора применити и који је валидан да би дијалогу Косова и Србије дао већи кредибилитет”, рекао је Рама.

Албански премијер је навео да споразуми договорени сa другом страном треба да се спроводе, а не да се о њима расправља.

Бета

Гренел: Зашто Блинкен не каже Куртију да прекине с фашистичким методама