Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Момчило Мома Николић, члан легендарног тамбурашког оркестра Јанике Балажа, преминуо је у 70. години, пренеле су агенције. Николић је био последњи и најмлађи члан овог оркестра. Постао је члан Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Нови Сад давне 1970. године, а затим се придружио тамбурашком оркестру познатом као „Осам тамбураша с Петроварадина“. Са њима је свирао до 1988. године, кад напушта Србију и наставља професионалну каријеру у Канади.

Наступао је широм САД, Канаде (Наступао у Кичинеру и Торонту на 'Војвођанским вечерима') и Аустралије, посвећујући свој живот опстанку звука тамбурице и негујући музику и свој огроман музички таленат.

Цењена „Tamburitza Association of America“ сврстала је овог Новосађанина у своју „Кућу славних“ 2007. године.
Аутор је дела „Беше некад осам тамбураша“, која је преведена на неколико језика.

Занимљиво је да је Николић објавио неколико књига о Јаникиним тамбурашима.

"У оркестру је свирао и мој отац Стева, познат као Црни Стева из Силбаша. Звонко Богдан му је посветио песму: 

"Један стари контрабас изгубио добар глас, лутао је свуд по свету, и по киши и по снегу. Али један бачки Циган, Црни Стева из Силбаша, узо бегеш под свој ајер, нагланцо га ко фијакер. Кад дође у руке праве, добре су и жице старе." 

Од оца сам наследио тамбуру и музикалност. Наследио сам и карактер који ме учи да волим и поштујем сваког госта. Чим сам почео да свирам на Петроварадину, нашем "Карнеги холу", рече ми мој отац: 

"Шта видиш не видиш, шта чујеш не чујеш", испричао је у једном интервјуу.

Звонко Богдан је и прославио песму "Осам тамбураша с Петроварадина", коју су написали 1975. године двојица боема из Црне Горе - композитор Миња Вучетић, професор музике, пореклом из Рисна, и писац стихова Ратко Шоћ, академски сликар пореклом са Цетиња.

"Захваљујући овој антологијској песми, оркестар Јанике Балажа се незванично претворио у Осам тамбураша с Петроварадина. Тако је стављена круна најчувенијим тамбурашима са нашег подручја", говорио је Николић, који је временом постао "амбасадор тамбуре" у свету.

Бета