Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канада би могла постати прва земља у свету у којој би се захтевало да упозорење о штетности дувана буде видљиво на свакој цигарети. То би требало да буде следећи корак, у односу на упозорења на кутијама, са којима се почело пре две деценије.

Период за консултације почео је протеклог викенда, а у влади верују да би промене могле ступити на снагу у другој половини следеће године.

Министарка ресорно задужена за болести зависности Керолин Бенет сматра да је дошло време да се нешто промени, пошто су поруке на кутијама изгубиле своју снагу и утицај. Она верује да ће здравствена упозорења са сваке појединачне цигарете сигурније доћи до конзумената. То се односи нарочито на младе који за цигаретама посегну повремено и у друштву.

Министарка Бенет је најавила и да се проширује листа упозорења на кутијама за цигарете, које ће подсећати пушаче и на могућност добијања стомачног и колоректалног канцера, дијабетеса, и болести периферних крвних судова.

Охрабрује да се број пушача смањује из године у годину. Најновији статистички подаци, објављени прошлог месеца, показују да десет одсто Канађана редовно пуши. План владе је да се овај број смањи на пола до 2035. године.

Новине Торонто

Canada, in a world first, proposes health warnings on individual cigarettes