Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Лето ове године за становнике северне Земљине полулопте почиње сутра, у Канади у 09:13, док на јужној земљиној хемисфери у исто време почиње зима. На дан почетка лета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа. 

Насупрот уобичајеном мишљењу да је лети Земља најближа Сунцу, она је тада најдаља од њега и у тзв. афелу ће бити 6. јула у 18 часова и 46 минута.

За становнике северне Земљине полулопте лето почиње у оном тренутку када је правац северног дела Земљине осе најближи Сунцу. Тога дана висина Сунца у подне је највећа током године.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима. Али ни тамо није претежно хладно због великог удаљавања од Сунца, већ због тога што је тог тренутка јужни небески пол најудаљенији од Сунца.

Зато Сунце у подне тог дана достиже најмању могућу висину током године. Наравно да хладноћи доприноси најкраћа обданица, а тек је на трећем месту по утицају и поменуто највеће удаљење Земље од Сунца, објашњавају из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".
На дан почетка лета Сунце прави свој највећи дневни лук изнад хоризонта. Излази на североистоку, на југу достиже највећу дневну висину, а залази на северозападу. Висина Сунца је највиша на северној Земљиној полулопти. Астрономи кажу да се Сунце у свом привидном кретању по еклиптици на дан почетка лета налази у тачки летњег солстицијума или сунцостаја. Наиме, изгледа да се висина Сунца у подне, пар дана пре и после почетка лета, не мења, односно да Сунце „стоји”. Привидно се не мења ни дужина дана, али само привидно, наводе из „Руђера Бошковића”.

Лето ће трајати до 23. септембра, када почиње јесен.

Танјуг