Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан пре 274 године Нови Сад је проглашен слободним краљевским градом у оквиру Аустроугарске монархије, од кад и носи данашњи назив. Статус слободног краљевског града су од аустроугарске царице Марије Терезије откупили за 80.000 рајнских форинти, најбогатији грађани тадашњег Петроварадинског шанца. 

То је према неким хроничарима вредност од данашњих 3 милиона евра.

Петроварадински шанац тада је у највећем делу био настањен Србима.

На преговоре у Беч са Маријом Терезијом отишло је неколико богатих Срба и два Немца. Аустроугарска царица је после дугих преговора, 1. фебруара, 1748. године издала едикт, у коме је написала, да "Божијом милошћу и силом краљевске моћи" Петроварадински шанац стиче статус слободног краљевског града и добија данашњи назив.

Повељом царице Марије Терезије, град добија данашње име и грб, а Новосађани су добили право на самоуправу, судску, законодавну и извршну власт и самостално убирање пореза.

Престижни статус омогућио је Новом Саду бржи развој, а током великог дела 18. и 19. века град је био средиште културног, политичког и друштвеног живота целокупног српског народа који у то време није имао своју државу.

Од 1998. године 1. фебруар се и званично обележава као Дан града Новог Сада.

Заслужним грађанима Новог Сада на тај дан уручује се Фебруарска награда, за допринос и промоцију слободарских вредности.