Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Најмање 46 људи погинуло је када се запалио аутобус северномакедонских таблица на аутопуту у западној Бугарској. Као могуће узроке несреће аутобуса са северномакедонским таблицама у Бугарској, директор бугарске полиције Борислав Сарафов навео је „грешку возача или за сада неутврђену техничку неисправност” возила.

Бугарских министар унутрашњих послова Бојко Рашков рекао да је заштитна ограда аутопута пробијена и да је пожар у аутобусу можда избио као последица контакта возила са оградом, преноси агенција МИА.

Несрећу је преживело седморо путника, који су збринути у болници у Софији и сада налази у стабилном стању, изјавио је један званичник службе хитне помоћи.

Министар Рашков је у међувремену изјавио да је установљено да су тела свих погинулих имала тешке опекотине, пренео је Би-Би-Си.

Прве информације говоре да у аутобусу није било бугарских држављана.

Из Скопља је стигла потврда да се премијер Северне Македоније Зоран Зајев упутио у Бугарску и да су са њим кренули министар здравства Венко Филипче и министар спољних послова Бујар Османи.

Зајев је потврдио да су се ка Бугарској упутили и припадници северномакедонских надлежних служби, а бугарска БТА је јавила да су и бугарски председник Румен Радев и премијер Стефан Јанев на месту трагичне несреће. Јанев је потврдио новинарима да је истрага у току и упутио је изразе саучешћа породицама настрадалих.

Већина жртава несреће су грађани Северне Македоније, саопштио је раније званичник амбасаде Северне Македоније у Софији, а агенција МИА пренела је да је међу погинулима и 12 малолетних лица, од којих су двојица били браћа близанци.

Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на аутопуту Софија-Благојевград, код места Боснек, на 31. километру од Софије.

На овом делу аутопута догодила се тешка саобраћајна несрећа 1996. године у којој је погинуло 16 људи.

Танјуг