Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Бела кућа је саопштила да ће из америчких стратешких резерви нафте пустити у продају 50 милиона барела, како би се смање цене енергије, у координисаној акцији са другим земљама међу којима су и Кина и Индија. Овај потез долази у оквиру глобалних напора више земаља, великих потрошача енергије, да смире вртоглави раст цена гаса и горива, јавља агенција АП.

Цене бензина у САД се крећу у просеку око 3,40 долара по галону, што је више него двоструко изнад цена пре годину дана, према Америчком аутомобилском удружењу.

Пуштање нафте из стратешких резерви у промет биће обављено паралелно са другим земљама, укључујући Индију, Јапан, Кореју и Уједињено Краљевство, додаје америчка агенција.

Си-Ен-Би-Си извештава да је одлука уследила после вишемесечних изјава из Бајденове администрације да разматрају расположива средства за зауздавање цена горива, пошто су фјучерси америчке ВТИ нафте недавно скочили на седмогодишњи максимум изнад 85 долара по барелу.

Закључно са 19. новембром, у америчким стратешким резервама нафте било је 604,5 милиона барела распоређених на четири локације, према подацима Министарства енергетике.

Потребно је 13 дана после објаве председникове одлуке да нафта буде пуштена на тржиште, додају и тог министарства, наводи Си-Ен-Би-Си.

Укупни расположиви капацитети стратешких резерви (СПР), које су основане 1975. после арапског ембарга на нафту, могу да прими 727 милиона барела.

Према Министарству енергетике, СПР могу да се користе на три начина: потпуним повлачењем нафте из резерви ради сузбијања „озбиљног прекида снабдевања енергијом”, ограниченим повлачењем до 30 милиона барела или повлачењем за пробну продају.

Танјуг