Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дан захвалности (Thanksgiving Day) је национални празник Канаде, који се слави другог понедељка у месецу октобру. Посвећен је захвалности Богу и природи за плодове који су у току године сазрели и за све добро што се догодило. Празник се обележава у кругу породице, рођака и пријатеља. На Дан захвалности обавезан је празнична вечера, уз специјалитете од бундеве, кукуруза, хикори орахе и традиционално, печену пуњену ћурку. Овај заједнички оброк може да се припремити и у недељу. Празник је нерадни дан за већину Канађана, а како је повезан са викендом, уколико је време лепо, користи се за одлазак на излет у природу, где су боје јесени у ово доба године у пуној лепоти и снази.

Обичај прослављања јесење жетве и краја бербе потиче из Европе, а познати симбол Дана захвалности, Рог обиља, пун плодова, обележавао је срећу и изобиље још у древној Грчкој.  

Канадски Први народи имали су сличне празнике пре досељавања Европљана.

Иако је начин обележавања празника у Америци и Канади сличан, статистичари су забележили да Американци (прослављају четвртог четвртка у новембру) Дан захвалности више и даље путују од Канађана, како би били у друштву породице и пријатеља. Генерално, у Сједињеним Америчким Државама се празнику придаје велики значај - готово подједнак као Божићу.

Постоји још једна разлика - Американци празник везују за следећи дан - „Црни петак“, када је најпознатији дан за шопинг. 

Канађани иначе куповини на Дан захвалности не поклањају пажњу.