Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Неколико хиљада грађана протестовао је на Цетињу, пошто је 5. септемара у том граду устоличен митрополит Српске православне цркве Јоаникије уз многобројне инциденте, десетине повређених и ангажовање јаких полицијских снага. Грађани су се, како је саопштено, окупили "против фашизације и клерикализације црногорског друштва". Не зна се тачно ко је организатор, а у прогласу се наводи грађани Цетиња. На скупу су били поједини функционери опозиционе Демократске партије социјалиста и других опозиционих странака. Грађани су били окупљени на главном градском тргу. Између трга и Цетињског манастира је постављена метална ограда.

Историчар, Бобан Батрићевић, казао је на скупу да је прошло седам дана од „агресије на престоницу“. Окупљени су то испратили скандирањем „издаја“.

„Град су нам, по налозима туђе државе, засули шок бомбама. Сузавац и терор говорили су језик силе и језик мржње. За разлику од њих, ми смо, и 5. септембра и данас, одлучни да говоримо језиком мира и толеранције“, казао је Батрићевић.

Писац Андреј Николаидис је, обраћајући се грађанима, истакао да правда и истина не станују у етничкој, него у етичкој заједници.

„Политика крви и тла овде је поражена 1945. Црногорски антифашисти тада су исцртали пут са кога нам нема скретања. Не братство и јединство у пореклу и крви, него братство и јединство у привржености вредностима које делимо“, поручио је Николаидис. Он је позвао грађане да „поздраве“ 'Демократску партију социјалиста' јер, како је казао, све „ово што нам се дешава без њих и њиховог додворавања Амфилохију не би било могуће“.

Окупљени су носили транспаренте на којима је и на енглеском језику исписано „Ово није Србија“, „Ми не желимо рат већ слободу и интегритет“, „САД ми тражимо важу помоћ - Црна Гора бити или не бити“, скландирали су „Није ово Србија“, „Издаја, Издаја“, „За овај град није умрети грех“.

Бета