Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Светом Јовану Крститељу посвећено је шест празника у току године. А данас (29. август по старом, односно 11. септембар по новом календару), црква обнавља успомену на мученичку смрт Христовог Претече. Претеча је онај који хита испред некога да би објавио вест о његовом доласку и то је једно од имена овог свеца. Сасвим оправдано, јер је цео живот Св. Јована, од зачећа до телесне смрти, представљао непрекидно сведочење да је Исус заиста Бог и Син Божји.

Овоземаљски живот светог Јована завршен је мученичком смрћу, а његова невина крв пала је на руке Ирода Антипе, једног од четворице савладара Галилеје. Он је најпре био ожењен ћерком арапског цара Арете, коју је онда отерао да би се оженио Иродијадом, женом свог рођеног брата који је још увек био жив.

То је чинило да је "брак" између Ирода и његове снаје уствари мешавина прељубе и инцеста, супротан свим Божијим и људским законима. Правдољубиви Јован Крститељ није могао да отрпи толико безакоње, па је са јавних места поручивао Ироду да не може да има жену брата својега. Ирод га због тога баци у тамницу, а на његов рођендан, када приреди раскошно славље, Иродијадина ћерка Саломија из обести затражи од Ирода главу Јована Крститеља на тањиру. Цар посла џелата, овај одсече главу Јовану ("усековање" значи одсецање), а обесна Иродијада је избоде и нареди да се закопа на неком месту где се никада неће открити. Касније су и Ирод и његова камарила завршили животе у беди и сиромаштву када им је римски цар Калигула у својим освајањима одузео сву власт и протерао их у Шпанију.

Као и сваки велики празник, Усековање је у календару уписано црвеним словом. Усто је датум и уоквирен, што значи да се тога дана неизоставно пости, чак и они који то нередовно чине.

На овај велики дан рођен је и 44. патријарх Српске православне цркве, Његова Светост Господин Павле.

Сања Јовић, Зврк