Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У САД се данас обележава 20. годишњица од терористичког напада у коме је страдало скоро 3.000 људи у Њујорку, Вирџинији и Пенсилванији. Тог 11. септембра 2001. године 19 припадника терористичке организације Ал Каида су отели четири авиона од којих су два ударила у Светски трговински центар на Менхетну у Њујорку, по један у сваки солитер у 17 минута разлике, убрзо после чега су се оба солитера, такозване Куле близнакиње, срушила. Трећи авион је ударио у Пентагон, главно седиште Министарства одбране САД у Вашингтону, а четврти авион се срушио у руралном делу Пенсилваније 130 км источно од Питсбурга пошто су путници пружили отпор отмичарима.

Тај напад сматра се најсмртоноснијим од напада на луку Перл Харбур у Другом светском рату и сматра се да је он променио перцепцију безбедности САД и натерао тадашњег председника Џорџа В. Буша да објави рат тероризму и нападне Авганистан.

Америчке снаге су успеле да збаце Талибане са власти у Авганистану, а потрага за вођом Ал Каиде Осамом Бин Ладеном трајала је до 2011. године када су га морнаричке фоке пронашле у Пакистану у убиле.

У току данашњег дана на сва три места биће одата почаст жртвама тог напада.

Напади 11. септембра су релативно најзначајнији догађај који се до сада десио у 21. веку у смислу општих економских, социјалних, културних и војних последица које су уследиле у САД и многим другим деловима света.

Танјуг

Колико је стварно коштао 11. септембар 

Две деценије од терористичког напада у сенци погибије америчких војника у Авганистану 

Шест ствари које морате знати о 11. септембру