Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јубиларно, 50. "Бранково коло", које се традиционално организује у част српског пјесника Бранка Радичевића, свечано је бити отворено у Сремским Карловцима.

Манифестацију је сутра отворио писац Анђелко Анушић беседом о Радичевићу, а њему је уручена "Статуета Бранка Радичевића", која је рад вајара Јована Солдатовића.

Глумици Светлани Бојковић је уручена "Велика повеља Бранковог кола“ за успешну вишедеценијску сарадњу и "надахнути допринос лепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића".

Из "Бранковог кола" су саопштили да на свечаном отварању наступију истакнути и песници млађих генерација међу којима су Душко Новаковић, Слободан Зубановић, Стеван Тонтић, Петер Фелкер, Милан Ракуљ, Бојана Кулиџан Громовић, Алекса Вилић и Николина Дикић.

Манифестације "Бранково коло" трајаће до 20. септембра у Сремским Карловцима, Стражилову и Новом Саду, а, према најави организатора, Његова светост патријарх српски Порфирије 16. септембра говориће о теми "О миру". Патријарх Порфирије ће, како се наводи, о тој теми говорити у оквиру "Хришћанских тема", једном од програма "Бранковог кола".

Предвиђено је да патријарх српски "О миру" говори 16. септембра у Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац" у Сремским Карловцима. У саопштењу из културне институције "Бранково коло" се наглашава да је познато колико нови српски патријарх Порфирије поштује и воли Сремске Карловце.

Владика Порфирије је, како се наводи, у оквиру програма "Хришћанске теме", годинама био драги гост Кола, пријатељ и брат наступајући сваког септембра, најпре три године у Карловачкој гимназији 1994, 1995, 1996. године, а онда без престанка, све до 2014. године, у Карловачкој богословији "Свети Арсеније Сремац".

Програм "Хришћанске теме" је духовни садржај чији континуитет никад није прекидан на песничкој и културној манифестацији.

Културна институција "Бранково коло" организује ову највећу песничку манифестацију у региону.

Манифестација Бранково коло одржава се од 1972. године у славу Алексија-Бранка Радичевића, једног од највећих српских песника евопског лирског романтизма.

РТРС
Виловито, плаховито, наплетено, навезено… Отворено 50. Бранково коло