Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Више од 200 медицинских часописа широм света спрема се да објави уводник који позива лидере да предузму хитне мере у вези са климатским променама и заштитом здравља.
Британски медицински журнал (БМЈ) навео је да је ово први пут да се толико публикација окупило да објави исти извештај, што одражава озбиљност ситуације, преноси Гардијан.

У уводнику, који се објављује пре Генералне скупштине Уједињених нација и конференције о климатским промена у Глазгову у новембру, наводи се следеће:

„Уочи ових кључних састанака, ми - уредници медицинских часописа широм света позивамо на хитну акцију како бисмо задржали просечно глобално повећање температуре испод 1,5 степена, а како би смо зауставили уништавање природе и заштитили здравље.„

У уводнику се наводи да здрављу већ штете глобална повећања температуре и уништавање природног станишта, на које здравствени радници деценијама скрећу пажњу.

„Уједињени смо у признавању да ће само фундаменталне и правичне промене у друштву преокренути наш тренутни курс”, кажу уредници медицинских часописа.

Такође се у уводнику додаје да највећу претњу глобалном јавном здрављу представља континуирани неуспех светских лидера да задрже глобални пораст температуре испод 1,5 степена и да обнове природу, тако да се морају учинити хитне промене у целом друштву које ће довести до праведнијег и здравијег света.

Главна уредница БМЈ-а Фиона Годли и једна од коауторки уводника, рекла је да су здравствени радници били на првој линији кризе корона вируса, али да су уједињени у упозорењу да температуре изнад 1,5 степена и допуштање континуираног уништавања природе ће донети далеко смртоноснију кризу.

„Богатије нације морају да делују брже и учине више, а 2021. година мора да буде година у којој свет мења курс, јер наше здравље зависи од тога”, рекла је Годли.

Танјуг