Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почев од 22. септембра, житељи Онтарија мораће да покажу потврду о вакцинацији за одлазак на одређене локације. Потврда подразумева да је особа примила обе дозе вакцине пре најмање две седмице. Потенцира се да ни прележана ковид инфекција, нити недавни негативни тест, не могу бити замена за комплетну вакцинацију.

Надлежни инсистирају да је имунизација кључна за заштиту сваког од нас, наших најдражих и најосетљивијих.

Како је потврдио премијер Даг Форд, увођење система сертификата вакцине против ковида-19 договорено је после озбиљних разговора са експертима, уз сагледавање најновијих показатеља и прихватање савета.

Он инсистира да је то један од најбољих начина за спречавање ширења вируса и избегавање нових затварања. По његовим речима, зашто на овај документ се толико чекало и зато што је он инсистирао да федерална влада уведе национални вакцинални пасош.

Потврде ће бити обавезне при уласку у ресторане и барове, теретане и друге спортско-рекреативне објекте, ноћне клубове, биоскопе, позоришта, као и за одлазак на концерте, казина и кладионице, спортске приредбе и друга велика организована окупљања у затвореним просторима.

Потврда неће бити потребна за одлазак у малопродајне објекте, апотеку или банку, фризерске и друге салоне, обедовање у отвореним ресторанским просторима, одлазак на посао, у цркву и при обављању свих неопходних обавеза. Изузетак ће бити особе које из здравствених разлога не могу да приме вакцину, као и деца млађа од 11 година, на коју се не односи обавезна вакцинација.

У прелазном периоду, од 22. септембра до 12. октобра, невакцинисани ће моћи да присуствују венчањима и сахранама уз негативан тест на ковид, из претходна два дана.

Док не буде обезбеђена апликација и систем са QR кодом, отприлике до 22. октобра, вакциони статус ће се доказивати уз одштампану или ПДФ онлајн потврду на смартфону и неки од идентификационих докумената.

Др Ајзак Богоч, специјалиста инфектолог из Торонта, упозорава да вакцинални пасоши неће зауставити пандемију, нити направити да затворени простори буду у потпуности сигурни, већ да су додатна заштита за обезбеђивање веће сигурности.

У случају непоштовања овог програма, у зависности од прекршаја, појединци могу бити кажњени новчано до 750 долара, док правна лица могу добити казну до хиљаду долара.

Новине Торонто