Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Врховни поглавар Католичке цркве папа Фрања, поглавар Енглеске цркве, надбискуп кентерберијски Џастин Велби и духовни вођа православних хришћана, патријарх Вартоломеј, упутили су данас заједнички апел делегатима на предстојећем самиту о климатским променама да „слушају вапај земље” и жртвују се, како би се спасила планета. У свом првом заједничком саопштењу, тројица хришћанских свештеника навели су да је пандемија корона вируса дала политичким лидерима прилику да преиспитају глобалну економију и учине је одрживијом, преноси агенција АП.

„Морамо да одлучимо какав свет желимо да оставимо будућим генерацијама”, рекли су они.

Како се наводи у саопштењу, тројица хришћанских свештеника су такође приметили да постоји велики проблем са климатским променама и да та претња није далека.

„Екстремне временске прилике и природне катастрофе последњих месеци поново нам откривају великом снагом и уз велику људску цену да климатске промене нису само будући изазов, већ тренутно и хитно питање преживљавања”, истакли су папа Фрања, кентерберијски Џастин Велби и духовни вођа православних хришћана, патријарх Вартоломеј.

У саопштењу се даје на важности предстојећем самиту Уједињених нација о климатским променама, на којем се очекује да ће папа Фрања лично присуствовати.

Конференција, позната као COP26, заказана је за почетак новембра у Глазгову.

Танјуг