Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ватикан је први пут објавио информације о томе шта поседује од некретнина и открио да их има више од 5.000. То је, како преноси Ројтерс, део најдетаљнијег финансијског извештаја Свете столице до сада. Информације које је Ватикан објавио садрже два документа - консолидовани финансијски извештај за 2020. годину и први јавни буџет за Управу наследства Апостолске столице (Апса). Апса, нека врста опште рачуноводствене канцеларије, управља некретнинама и инвестицијама, исплаћује плате, бави се набавкама и људским ресурсима.

Између та два документа, сваки са огромним бројем дијаграма, графикона и мапа, и два интервјуа са објашњењима, Ватикан је издао више од педесет страница финансијског материјала.

Буџет Апсе на тридсесет страница показао је да Света столица поседује 4.051 некретнину у Италији и око 1.120 у иностранству, не рачунајући њене амбасаде широм света.

Само око 14 одсто поседа у Италији изнајмљено је по тржишним ценама, док су остали изнајмљени по сниженим ценама, многи за црквене службенике. Око 40 одсто су биле институционалне зграде као школе, самостани и болнице.

Документација показује да Апса улагала у некретнине у луксузним деловима Лондона, Женеве, Лозане и Париза.

У засебном консолидованом финансијском извештају за Свету столицу објављеном у суботу приказан је дефицит од 64,8 милиона евра у 2020. години, у односу на 79,2 милиона евра у 2019. години.

Ватикан, укључујући музеје и банку, има засебан буџет.

Да би се смањио дефицит 2020. године, око педесет милиона евра је узето из Питерс Пенс фонда.

Пандемија ковида 19 доста је утицала на приходе Ватикана у 2020. години. Базилика Светог Петра и ватикански музеји које је 2019. посетило око шест милиона људи, већи део прошле године били су затворени или само делимично отворени.

РТС, Ројтерс